ru uk en
Главная » 2016 » Ноябрь » 15 » Хірургічне лікування дітей з поширеними опіками
20:06
Хірургічне лікування дітей з поширеними опіками

Мета дослідження — покращити безпосередні та віддалені результати лікування поширених опіків у дітей у стані різного ступеня тяжкості шляхом розробки патогенетично обґрунтованих програм хірур- гічного лікування.

Матеріали та методи. В основу проведеного дослідження покладено результати хірургічного лікуван- ня 415 дітей віком від 1 міс до 14 років з поширеними опіками.

Результати та обговорення. Розроблено патогенетично обґрунтовані програми хірургічного лікування дітей з опіками різного ступеня тяжкості, які покращують безпосередні та віддалені результати лікуван- ня. Визначено безпечні терміни початку ранніх оперативних втручань: для дітей з індексом тяжкості ураження (ІТУ) до 50 од. — 24—36 год після травми; для дітей з ІТУ 50—80 од. — 48—72 год; для дітей з ІТУ понад 80 од. — 72—96 год після травми, після компенсування тканинної гіпоксії, але до розвитку ре- перфузійного синдрому з ендогенною інтоксикацією. Хворим з ІТУ до 50 од. з обмеженими глибокими та з поверхневими дермальними опіками виконувалось одночасне висічення всього некротичного стру- па: парціальне малокровне видалення поверхневого некрозу із пластикою тимчасовими покриттями  і радикальне висічення глибокого  некрозу  із  пластикою  аутодермотрансплантатами. Хворим  з ІТУ

50—80 од. з поверхневими дермальними опіками разом з обмеженими глибокими, по-перше, виконува- ли парціальне малокровне видалення поверхневого некротичного  струпа з пластикою тимчасовими покриттями, по-друге, радикальне висічення глибокого некрозу з пластикою власною шкірою. Для по- передження розвитку септичних ускладнень і ранового виснаження у дітей із глибокими опіками пло- щею понад 40—50 % поверхні тіла робили лише фасціальні висічення некрозу на ділянці, яка складала не менше половини від загальної площі ран.

Висновки. Розроблено патогенетично  обґрунтовані  програми  хірургічного  лікування  дітей  з поширеними опіками, які покращують безпосередні та віддалені результати: тривалість стаціонарного лікування зменшилась, терміни відновлення шкірного покриву скоротились, кількість ускладнень зни- зилась. Летальність у групі  вкрай тяжких  хворих зменшилась. Встановлено оптимальні терміни вико- нання невідкладних некректомій  у  дітей у стані різного ступеня тяжкості в гострому періоді опікової хвороби. Суттєва ознака розроблених програм хірургічного лікування дітей з поширеними опіками — це чітко визначена послідовність етапів оперативного лікування.

Повний текст - http://combustiology.at.ua/files/Khdv_2012_3_3.pdf

Ссылка на источник материала

Просмотров: 440 | Добавил: admin | Теги: системна запальна відповідь, поширені опіки, діти, програми хірургічного лікування | Рейтинг:
5.0/5 из 2
Всего комментариев: 0
avatar